Inscripcions al webinar

Si no has pogut omplir el form pots accedir a la sala amb aquest link:

Accés direct sala

VI Webinar: Dones amb diversitat funcional als audiovisuals

24/02/2022 (17 – 19.30h)
  • Moderació: 

    • Belén Camino (Metges del Món)
    • Beatriz de Ory (Metges del Món)
    • Andrea Milán (Assamblea de Cooperació per la Pau)

 

  • Ponents: 

    • María San Miguel: Llicenciada en Periodisme i Màster en Humanitats per la Universitat Carles III de Madrid. En la seva formació com a actriu destaquen els seus estudis en teatre, moviment i veu a l’escola de Mª de la Mar Navarresa i Andrés Hernández a Madrid. Ha estudiat amb professionals de les arts escèniques com Philippe Gaulier, Familie Flöz, SITI Company, Kameron Steele, Andrés Lima, Llum Arques, Pablo Messiez i Wendell Veavers entre altres.
      En 2010 crea Projecte 43-2, on produeix, escriu i actua. Ha investigat i creat Calius de pau i violència, una trilogia de teatre documental sobre la violència al País Basc durant deu anys.
      Ha rebut dues vegades el Premi d’Art Dramàtic de la Diputació de Valladolid. En 2016 va ser becada per la Fundació BBVA amb una ajuda a investigadors i creadors culturals i per la Fundació SGAE per a participar en el V Laboratori d’Escriptura Dramàtica. Viatge a la fi de la nit, la peça que tanca la seva trilogia, va ser finalista al millor espectacle revelació en els Premis Max 2019.
      Aquest mateix any, gana la convocatòria Embulla’t del Centre Dramàtic Nacional (CDN) amb I arribar fins a la Lluna, un projecte de teatre documental sobre sexe, violència i diversitat. Aquest projecte ha estat premiat per l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM) i la Mostra d’Autors Contemporanis d’Alacant amb una Beca de Dramatúrgies Actuals 2019.
      Al novembre de 2019 va estrenar a Barcelona El Contracte de Carmen Resino, un encàrrec de direcció de Teatre de la Riuada.
      I al febrer de 2020 va ser programada amb un altre encàrrec en el teatre Fernán Gómez de Madrid.
      Al novembre d’aquest any va estrenar en el Festival de Tardor I’m a survivor, una peça documental autobiogràfica sobre la mort del seu pare en pandèmia en la qual comparteix escenari amb la seva mare.
      A l’abril de 2021 va estrenar I arribar fins a la Lluna, la seva primera coproducció amb el Centre Dramàtic Nacional (CDN) on aborda el sexe, la violència i la diversitat.
      Actualment treballa amb el cineasta Isaki Lacuesta en un projecte conjunt i gira amb els cinc espectacles que ha creat des de la seva companyia per Espanya i Europa.
    • Nieves González:Actriu, el teatre i tot el que li envolta és el que més l’apassiona, li emociona, li inquieta i en definitiva li mou. Ella comenta que algú quan era petita, li va dir que com era cega no podria ser actriu i li ho creyo. Durant 32 anys va ser venedora del cupó de l’ONCE, però en el 2014 va decidir trencar la barrera que li van imposar i va reprendre la meva gran passió. Va començar a fer tallers, primer en l’ONCE, després en el centre dramàtic nacional i allà on no s’espantaven de la seva ceguesa. Forma part d’un grup de persones amb ceguesa que es diu MERAKI amb el qual actuen en centres culturals i altres sales.

      També ha participat en un projecte anomenat inspira2 amb altres cinc dones i la seva Gossa pigall, dirigides per Nacho Hevia. En 2021 gana el primer premi de lectura teatralitzada “Mans a Escena” que convoca l’ONCE per a fomentar la lectura en Braille. Ha actuat en el Centre Dramàtic Nacional en “ I arribar fins a la Lluna” coproduït pel CDN i Projecte 43-2 dirigit per María San Miguel. Actualment prepara un micro teatre dirigit per Nacho Hevia de títol “Queda’t” que estrenarà en el mes març a Madrid.

 

Les dones amb diversitat funcional en la pantalla


Com veiem representada la diversitat funcional dins del cinema i la televisió? I en els anuncis? Mostres les nostres sèries favorites personatges que tinguin alguna discapacitat? Per exemple, recordes algun personatge femení en les teves últimes sèries o pel·lícules que tingui diversitat funcional?

La resposta molt possiblement és no. I sobre aquesta falta de representativitat en el món audiovisual i escènic, parlarem durant el nostre pròxim webinar amb Nieves González, actriu espanyola que sofreix de ceguesa i amb María San Miguel, creadora del projecte 43-2.

Amb elles veurem des que perspectiva es representen a les dones amb diversitat funcional en les nostres pantalles, quina presència tenen darrere de les pantalles i quines estratègies i mitjans han desenvolupat per a poder aconseguir l’èxit dins del món audiovisual.

 

 

 

 

 

 

  •