VII Webinar: Violència simbòlica: per una pantalla inclusiva, feminista i diversa
10/03/2022 (17 – 19h)
Moderació:
- Beatriz de Ory (Metges del Món)
- Andrea Milán (ACPP)
Ponents:
Nadia Martín García: Periodista, fotògrafa i tallerista en prevenció de les violències de gènere i assetjament LGTBIQA+*fobo. Graduada en Periodisme i Comunicació Audiovisual. Màster en Estudis Interdisciplinaris de Gènere. Doctoranda en estudis feministes en la UCM. Formació en coeducació i gènere, en periodisme amb perspectiva de gènere i en prevenció de la violència de gènere. Directora del documental ‘La Imposició de la Bellesa’ (2019). Coautora de ‘Diverses, lliures, nostres: vides de dones LBT’ (2020) i de la guia didàctica de prevenció de la violència estètica a partir de la literatura i dinàmiques (2021). La seva obra fotogràfica ha estat reconeguda per certàmens com MaxoArte Jove 2020 amb el primer premi de fotografia a color amb ‘Mesura les teves paraules: el dret de les dones a la ràbia’, II Premi de Fotografia en el Certamen de Joves Creadors de Madrid 2019 amb ‘Dones, treball, precarietat i feminisme’, II Premi del concurs de Fotografia de AGIFES 2021 sobre salut mental amb ‘El social em travessa’ i per Beldur Barik de Emakunde, obtenint l’esment especial amb ‘Totes tenim dret a viure una vida lliure de violències’. Pots trobar tota la informació sobre el seu treball en https://linktr.ee/nadiamartinphoto
La violència simbòlica sobre les dones en el món audiovisual
Posem-nos en situació. Sabem què és la violència simbòlica? I com afecta a les dones?
La violència simbòlica és aquella que expressa per mitjà de missatges, valors, icones o signes que transmeten i reprodueixen relacions de dominació, desigualtat i discriminació en les relacions socials que s’estableixen entre les persones i naturalitzen la subordinació de la dona en la societat.
Són tots aquells imaginaris que sofrim sense adonar-nos. La necessitat imperant d’estar sempre perfectes, sempre joves, sempre complint amb els cànons de bellesa que el sistema ens imposa.
En aquest taller abordarem cap a on caminar perquè els audiovisuals siguin inclusius, feministes i diversos analitzant les causes i alternatives de violències simbòliques en el mitjà audiovisual. Des d’una mirada interseccional del cinema abordarem entre altres coses, el sexisme, el edadismo, la heteronorma en la cultura visual, el retrat cinematogràfic de la masculinitat i feminitat, les violències estètiques, la història des dels marges a la pantalla, el adultismo i la representació de l’adolescència/joventut i altres maneres de voler-se. S’oferirà fent un recorregut per pràctiques interessants al cinema, per anàlisi i reivindicacions a partir de literatura i amb exemples pràctics
D’això i de molt més podrem parlar en el següent webinar amb Nadia Martín, experta en feminismes i gènere i directora del documental ‘La Imposició de la Bellesa’.
Alguns dels temes que tractarem durant la seva exposició seran els següents:
- Representacions no heteronormatives en la cultura visual
- Retrat cinematogràfic de la masculinitat i feminitat
- El cinema i altres maneres de voler-se
- La història des dels marges a la pantalla: una mirada interseccional
- Models sexistes: causes i alternatives
- Fotografia: Artivismo i cultura visual